Esa Aalto

Teknologia tuo toivoa maailmanlaajuiseen vesikriisiin – Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys

Facebook
Twitter
LinkedIn

"Näen, että ihmiskunnan toivo on teknologiassa. Muutakaan tietä ei ole."

Toteamuksen takana seisoo Mika Sillanpää haastattelussaan Seura-lehdelle. Mika Sillanpää on kemian professori, jota kutsutaan myös ”vesiprofessoriksi”. Hän on alansa viitatuimpia tutkijoita.

Suomessa olemme tottuneet tiettyihin mukavuuksiin, kuten turvallisuudentunteeseen, suhteellisen hyvään ekonomiseen tilanteeseen ja tietysti puhtaaseen juomaveteen. Meille on joskus jopa hankalaa hahmottaa, että kaikkialla asiat eivät ole yhtä hyvin.

Puhdas vesi ei todellakaan ole itsestäänselvyys maailmassa. Harva itse asiassa tietää, että globaalisti noin 500 miljoonaa taloutta joutuu puhdistamaan juomavetensä käyttäjäkohtaisilla käänteisosmoosiin perustuvilla hanapuhdistimilla. Onneksi siis joitain ratkaisuja on. Valitettavasti käyttäjäkohtaiset hanapuhdistimet puhdistavat yhden litran juomakelpoista vettä viidestä litrasta raakavettä. Neljä litraa vesijohtovettä ajetaan viemäriin.

"Meillä suuri osa suomalaisista saa pienen sormiliikkeen avulla lasillisen puhdasta juomakelpoista vettä. Globaalissa vertailussa tämä on uskomaton luksuriteetti."

Tässä on siis konteksti. Seuraavaksi tehdään raaka toteamus, joka osalle meistä saattaa kuulostaa uskomattomalta tai vähintäänkin uskomattoman surulliselta.

Suurin osa koko maailman vesijohtovedestä on juomakelvotonta.

Puhdas vesi ei todellakaan ole itsestäänselvyys maailmassa. Harva itse asiassa tietää, että globaalisti noin 500 miljoonaa taloutta joutuu puhdistamaan juomavetensä käyttäjäkohtaisilla käänteisosmoosiin perustuvilla hanapuhdistimilla. Onneksi siis joitain ratkaisuja on. Valitettavasti käyttäjäkohtaiset hanapuhdistimet puhdistavat yhden litran juomakelpoista vettä viidestä litrasta raakavettä. Neljä litraa vesijohtovettä ajetaan viemäriin. 

Käyttäjäkohtaiset hanapuhdistimet tuhlaavat 800 miljoonan ihmisen vuotuisen vesijohtoveden minimitarpeen. Uusia laitteita toimitetaan jopa 300 miljoonan kappaleen vuosivauhtia mikä tarkoittaa täydellisen kestämätöntä ekokatastrofia. Tuhlaus moninkertaistaa väestönkasvun, urbanisoitumisen ja ilmastonmuutoksen jo valmiiksi aiheuttaman globaalin juomavesiongelman. 

Vesiverkostojen globaali korjausvelka on tuhansia miljardeja. Vaikka projekti verkostojen uusimiseksi aloitettaisiin välittömästi, sen tulokset tulisivat aivan liian myöhään. Kuluttajille jää ainoastaan kaksi vaihtoehtoa: ostaa pullovettä tai puhdistaa vesi hanapuhdistimella. Molemmat vaihtoehdot ovat ekologisia katastrofeja. Lohdutonta, mutta mistä sitten ratkaisut?

Puhdas juomavesi on elinehto, kuten on huomattu myös kotimaamme vesikriiseissä. Suomessa kuluttajat käyttävät vedenpuhdistuslaitteita vielä  lähinnä rauta- tai suolapitoisen kaivoveden puhdistukseen tai juoksevan veden saamiseksi mökille merivedestä tai järvestä. 

Ongelmat ovat suurimpia tiheään asutuilla alueilla, mutta eivät rajoitu niihin. Vesiprofessorin mukaan “vienti ei voi olla pelkästään pk-yritysten varassa.”, mutta ehkä ainakin ratkaisut voivat. 

Käänteisosmoosin seuraava evoluutio "PRANE"

EMP-Innovations Oy (Finnvoda) on kehittänyt juomakelvottoman vesijohtoveden puhdistamiseksi uuden teknologian, jonka avulla vähennetään puhdistuksessa tuhlatun vesijohtoveden määrä murto-osaan nykyisten laitteiden kulutuksesta. Menetelmällä raakavettä tarvitaan yhtä puhdasta litraa varten enää 1.5 litraa viiden sijaan. Tekniikalla voidaan säästää jopa 640 miljoonan ihmisen vuotuinen vesijohtovesi. Innovaatio perustuu virtausnopeuden kasvattamiseen ilman ulkoista energiaa eikä suodatinkalvon elinikää heikennetä.
 

PRANE-teknologia on useiden vuosien tuotekehityksen tulos ja sille on haettu useita patentteja. Teknologia on myös herättänyt jo tässä vaiheessa valtavaa kiinnostusta alan suurimpien toimijoiden keskuudessa ja toivommekin, että pääsemme pian kertomaan teille lisää. Edessä häämöttää potentiaalisesti koko maailman juomavesien puhdistaminen.

Pysykää kuulolla! Odotellessasi voit tutustua vedenpuhdistuslaitteisiimme!

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

PFAS-yhdisteet – Ikuinen riesa vai vedenpuhdistustekninen haaste

PFAS-yhdisteet lyhyesti PFAS-yhdisteet ovat niin kutsuttuja ikuisuuskemikaaleja, jotka koostuvat fluoratuista hiilivetyketjuista. Poikkeuksellisten ominaisuuksiensa vuoksi PFAS-yhdisteitä käytetään lukuisissa erilaisissa sovelluksissa sammutusvaahdoista tekstiileihin. Hyödyllisyydestään

Vill du ha mer information och / eller ett personligt erbjudande?

Suostumus(Pakollinen)
informationen du lämnar in via vår kontaktformulär används endast för att kontakta dig gällande dina möjliga behov för vattenrengöringsteknik. Informationen används ej för marknadsföring. Med att lämna dina kontaktuppgifter ger du dock ditt samtycke till att vi kan lämna ut kontaktuppgifter ytterligare till någon av våra samarbetspartner, som enligt oss är geografiskt mer lämplig att servera just dig! En lista över våra samarbetspartner hittar du här https://www.finnvoda.se/samarbetspartners
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Haluatko lisätietoja ja / tai yksilöllisen tarjouksen?

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

<< palaa etusivulle

Testaa mikä vedenpuhdistusratkaisu on paras juuri sinun tarpeisiisi

Puhdas juomavesi