Esa Aalto

Käänteisosmoosijärjestelmän asennus – Mitä tarvitset ja mitä se maksaa?

Facebook
Twitter
LinkedIn

"Mitä muuta tarvitsen?"

Useimmiten meiltä kysyttyjä kysymyksiä on “Mitä muuta tarvitsen?”. Käänteisosmoosijärjestelmän hankinta voi tuntua pelottavalta, mikäli ei täysin hahmota kaikkea muuta, mitä laitteen lisäksi tarvitaan. Tässä blogissa käsittelemme yleisimpiä tarvikkeita joita asentamiseen tarvitaan, sekä mitä ne karkeasti maksavat. Huomioithan, että alla oleva on tarkoitettu vain antamaan suuntaa ja asennukset ovat aina yksilöllisiä.

Käänteisosmoosi on tehokas tapa muuttaa suolapitoista merivettä juomakelpoiseksi, ja se sopii erinomaisesti mökkikäyttöön. Käymme läpi, mitä tarvikkeita tarvitaan ja arvioimme niiden kustannukset, mukaan lukien putkimiehen työn.

Tarvikkeet:

 1. Pohjaventtiili sihdillä: Pohjaventtiili sihdillä suojaa pumppua sekä muuta laitteistoa karkeammilta epäpuhtauksilta, kun taas pohjaventtiili ehkäisee veden valumista takaisin mereen putkistosta. Pohjaventtiilin koko on hyvä valita imuputken mukaan, esimerkiksi Pohjaventtiili R32 jos valitset imuputkeksi nk. siniraitaputken eli PEM 32. Pohjaventtiilin löydät myös verkkokaupastamme, sihdillä tai ilman.

 2. PEM 32 -putki: Imuputken halkaisija on tärkeä asia, sillä se vaikuttaa imupuolen painehäviöihin. Pumput eivät voi imeä yli 7 m korkeutta, jonka lisäksi etäisyys aiheuttaa painehäviötä, joita voi osin ehkäistä valikoimalla suurella halkaisijalla oleva putki.

 3. Kellutuspoiju ja paino: On tärkeää ehkäistä, että imupää ei ole kosketuksissa vesistön pohjaan tai pintaan. Pohjamuta ja pinnassa kelluva sedimentti tukkii suodattimia tehokkaasti ja voi vahingoittaa pumppua. Kellutuspoijun ja painon tehtävä on pitää pohjaventtiili ja sihti vähintään 50cm etäisyydellä pohjasta ja pinnasta. Vaihtoehtoisesti imupään voi kiinnittää vaikka laituriin sopivalle syvyydelle. Ota tällöin huomioon vedenpinnan laskut vuodenaikojen mukaan.

 4. Grundfos Scala 1 vesiautomaatti: Grundfos Scala 1 on yksi soveltuvista raakavesipumpuista. Pumppuvalinta on melko vapaa, kunhan ottaa huomioon laitteen kriteerit pumpulle. 1. Laitteelle saapuvan veden paine tulee olla min 2,5 – 5 max bar 2. Pumpun tuottama virtaama tulee olla vähintään rakennuksen kulutus + 10 l / min. 3. Pumpun tulee ohjautua automaattisesti reagoimaan paineenvaihteluihin, eli käynnistyä silloin, kun laite avaa pumpulle magneettiventtiilinsä. 

 5. Yleiset LVI-nipat: Pumpun ja putken liittämiseen tarvitaan tietysti joitakin LVI-nippoja, kuten esimerkiksi 1″ Kulmanipat pumpun liitäntöihin, tiivistysteippiä tai liimaa sekä yleisiä muita tarvikkeita kuten supistuskaksoisnippoja. Varsinainen laite on kytkentä- ja käyttövalmis suoraan saapuessaan. Laite toimitetaan joustavien kytkentäletkujen kanssa, mutta asennuksesta riippuen saatat tarvita niitä lisää, tai pidempiä. Joustavia asennusletkuja löydät myös verkkokaupastamme.

 6. Joissain harvinaisemmissa tapauksissa saatat tarvita myös laitteen lisäksi esimerkiksi UV-valon varmistukseksi. Lisäksi käänteisosmoosivesi voi olla pH arvoltaan matala, jolloin vanhoille kupari-, ja rautaputkille suositamme jälkimineralisointia 10″ tai 20″ mineralisointipatruunalla pH:n tasoittamiseksi.

Jos puhdistettava vesi on erittäin haastavaa, voi olla suositeltavaa lisätä esisuodatusta. Erillisiä suodatinrunkoja löydät verkkokaupastamme.

 

 

Kustannusarvio:

 • PEM 32 -putki: Hinta voi vaihdella toimittajasta riippuen, mutta se voi olla noin 50–100 euroa.

 • Pohjaventtiili sihdillä: Pohjaventtiilin hinta on noin 30–50 euroa.

 • Kellutuspoiju ja paino: Näiden tarvikkeiden yhteishinta voi olla noin 20–40 euroa.

 • Grundfos Scala 1 vesiautomaatti: Hinta riippuu mallista, mutta se voi olla noin 500-600 euroa.

 • LVI-nipat ja pientarvikkeet: Näiden yhteishinta voi olla noin 60-80 euroa.

Kokonaiskustannusarvio tarvikkeille: 660–870 euroa

Putkimiehen työ:

Laitteemme ovat usein helpoin osa asennustyöstä. Vesilaitteen liitäntöjen tekeminen talon verkostoon olisi aina syytä teettää ammattilaisella, mutta monet asentavat laitteet myös itse. Työn kesto riippuu kohteen monimutkaisuudesta, monissa tapauksissa työ vie noin 5 tuntia.

Kustannusarvio putkimiehen työlle: 300 euroa

Kokonaisuudessaan: 960–1170 euroa

Huomioithan, että kulut voivat vaihdella suurestikin riippuen taustatöiden laajuudesta ja komponenttivalinnoista. Varmaa on kuitenkin se, että laitetta ei tarvitse alkaa kokoamaan paikan päällä, vaan se saapuu kytkentä- ja käyttöönottovalmiina.

Meriveden puhdistaminen käänteisosmoosijärjestelmällä mökkikäyttöön on investointi, joka takaa laadukkaan juomaveden. Lisäksi se mahdollistaa mökeille modernit mukavuudet, kuten painevesisuihkun ja kodinkoneiden käyttämisen. Suodattamattoman meriveden käyttäminen ruostuttaa kiukaat ja muut ruostumiselle herkät kohteet, kuten kodinkoneet.  Muista, että voit aina pyytää kumppaniltamme tai paikalliselta putkiliikkeeltä tarkempia arvioita asennuksen sisällöstä ja kuluista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

PFAS-yhdisteet – Ikuinen riesa vai vedenpuhdistustekninen haaste

PFAS-yhdisteet lyhyesti PFAS-yhdisteet ovat niin kutsuttuja ikuisuuskemikaaleja, jotka koostuvat fluoratuista hiilivetyketjuista. Poikkeuksellisten ominaisuuksiensa vuoksi PFAS-yhdisteitä käytetään lukuisissa erilaisissa sovelluksissa sammutusvaahdoista tekstiileihin. Hyödyllisyydestään

Vill du ha mer information och / eller ett personligt erbjudande?

Suostumus(Pakollinen)
informationen du lämnar in via vår kontaktformulär används endast för att kontakta dig gällande dina möjliga behov för vattenrengöringsteknik. Informationen används ej för marknadsföring. Med att lämna dina kontaktuppgifter ger du dock ditt samtycke till att vi kan lämna ut kontaktuppgifter ytterligare till någon av våra samarbetspartner, som enligt oss är geografiskt mer lämplig att servera just dig! En lista över våra samarbetspartner hittar du här https://www.finnvoda.se/samarbetspartners
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Haluatko lisätietoja ja / tai yksilöllisen tarjouksen?

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

<< palaa etusivulle

Testaa mikä vedenpuhdistusratkaisu on paras juuri sinun tarpeisiisi

Puhdas juomavesi